Mikrokreditiranje
Petak, 12 Veljača 2010 15:19    PDF Ispis E-mail
Vijesti - Vijesti dana

mikrokreditiranje


Među prvima u Hrvatskoj Varaždinska je županija krenula s potpisivanjem Ugovora s jedinicama lokalne samouprave o subvenciji kamatne stope za dodjelu poduzetničkih kredita po projektu "Lokalni projekti razvoja – Mikrokreditiranje". Cilj i namjera je maksimalno smanjivanje kamatne stope za krajnjeg korisnika, posebice važno u ovo krizno vrijeme koje je zahvatilo kompletno gospodarstvo.

Krediti su namijenjeni prije svega za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili dijelova opreme, te trajna obrtna sredstva u iznosima od 35 do 200 tisuća kuna, uz poček od jedne i rok otplate do pet godina. Iskazani interes poduzetnika je od samog početka bio velik, do sada je predano 10 zahtjeva koji su već u proceduri, dok je 40-ak poduzetnika podignulo potrebitu dokumentaciju. Prvo povjerenstvo sastat će se kroz 10-ak dana, a prema procjenama kreditni će se potencijal u potpunosti iskoristiti u roku od tri mjeseca. Iako je veliki broj zainteresiranih, dio njih nije bio zadovoljan maksimalnim iznosima kredita, stoga je najavljena i nova kreditna linija.

Uz sufinanciranje Varaždinske županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva s jedan posto i jedinice lokalne samouprave također će sufinancirati kamatu poduzetničkih kredita s jedan, odnosno općina Ljubeščica s dva posto. Za sad je broj potpisnika stao na 20.

Korisnici novonajavljene kreditne linije moći će biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge u 100 posto privatnom vlasništvu, uz rok otplate do 10 godina, te kamatnu stopu od maksimalno 9 posto uz subvencioniranje Županije i Ministartsva od 2,5 posto.

Više pogledajte u Vijestima VTV-a u 18,40 h.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com